Sten Hoeijmakers en Dirk Jeurissen, twintigers uit het Limburgse Lottum en Horst

Sten Hoeijmakers en Dirk Jeurissen, twintigers uit het Limburgse Lottum
en Horst, leerden elkaar twee jaar geleden kennen en zijn
sindsdien onafscheidelijk. Ze vullen elkaar perfect aan;
Sten als creatief leider en Dirk als zakelijk leider van hun bedrijf
CULT. Content Creators. Maar er is nog meer dat hen bindt,
ontdekten ze gaandeweg hun ondernemersavontuur.

Het bekende verhaal, zoals het vaak gaat bij mensen die samen een bedrijf beginnen, is dat van twee levenslange goeie vrienden. Zodra beiden zijn afgestudeerd, soms hier en daar wat gewerkt hebben, besluiten ze de droom waar te maken waar ze als tieners al over praatten. Bij Sten en Dirk ging het precies andersom. De twee gingen in eerste instantie een zakelijke samenwerking aan en werden daarna boezemvrienden. Dirk: “Het is best bijzonder als je op relatief late leeftijd – ik ben 29, Sten 27 – je beste kameraad nog tegenkomt. Ik zeg wel eens: ‘Het is een lot uit de loterij dat wij elkaar ontmoet hebben.’ Op zoveel vlakken zijn wij precies hetzelfde. We hebben dezelfde normen en waarden, zijn beiden opgegroeid in een Limburgs dorp, houden van muziek maken en halen het beste in elkaar naar boven.”

Ziel en zaligheid
Dat beste uit zich onder andere in de content die het bedrijf maakt voor uiteenlopende klanten; van professionele voetbalclubs en multinationals tot aan regionale bedrijven. Het gaat meestal om bewegend beeld, hun specialiteit. CULT. maakt commercials, brand movies, video portretten, documentaires, maar ook fotografie, waar ze hun ziel en zaligheid in stoppen. Dat laatste is van groot belang, vertelt Sten. “In creatief werk zit altijd een stukje van jezelf. Creatieve vrijheid is nodig om je mooiste werk te kunnen maken. Als er iemand bij ons komt en bijvoorbeeld zegt: ‘Ik wil een promovideo met als eerste shot ons pand en dan ons logo prominent in beeld’, dan moet je niet bij ons zijn. Wij laten altijd onze eigen visie los op een product. Het is nooit: ‘U vraagt, wij draaien’”.

Dirk vult aan: “Je maakt een film vanuit de kijker, niet vanuit de klant. Zonder onszelf op de borst te kloppen: wij voelen aan wat mensen willen, waar ze door geraakt worden. We weten wat werkt en wat niet werkt in video. Daarom maken we mooie producties.”

Verhalen vertellen
Het is niet alleen dit invoelend vermogen dat leidt tot succesvolle creaties en tot groei van het bedrijf. De woorden ‘intrinsieke motivatie’ vallen ook regelmatig tijdens het interview. Sten: “Elke filmmaker wil verhalen vertellen. Dat is wat ons drijft. We maken alleen dingen waar we zelf achter staan. Als dit betekent dat we daarom soms nee moeten zeggen, dan doen we dat.”

Deze instelling brengt de jonge Limburgse ondernemers steeds een stap verder in hun ontwikkeling. “Er is altijd de ambitie om weer naar de ‘next level’ te gaan. Dat was twee jaar geleden ook de reden dat ik creatief talent zocht voor de onderneming.” Dirk startte CULT. zo’n drie en half jaar geleden met iemand anders. “Merijn vroeg destijds mijn hulp bij het opzetten van een bedrijf. Hij is technisch onderlegd, een echte cameraman. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd. Na ongeveer een jaar wilde ik doorgroeien. Sten kwam erbij als eigenaar en we namen medewerkers aan. Merijn vond de verantwoordelijkheid op een gegeven moment te groot worden en wilde liever weer filmen in plaats van een bedrijf leiden. Hij is nu in dienst bij ons.”

Mindset verandering
De intensieve professionele samenwerking die de twee aangingen – Sten als regisseur en Dirk als producent – bracht hen meer dan ze ooit gedacht hadden. “Het afgelopen jaar zag ik Dirk vaker dan mijn partner. We ontdekten dat we nog meer gemeen hebben dan alleen de ambitie om vette producties te maken. Zo houden we bijvoorbeeld ook allebei van gezelligheid en daar hoort vaak een drankje bij.”

Nog niet zo heel lang geleden was de vrijdagmiddagborrel van het bedrijf daar een berucht voorbeeld van. Totdat er iets veranderde in de mindset van de jongens, vertelt Dirk. “Sommige gewoontes zijn goed voor je, sommige niet. Van drinken word je niet sterker, van sporten wel.” De twee besloten er een gezondere leefstijl op na te gaan houden. Sindsdien staat op vrijdag het alcoholvrije bier koud en hebben ze een strikt sportregime waar ze elkaar aan houden.

Afgelopen jaar deed het duo mee aan een halve Ironman triatlon. Dat is 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen. Alsof dat niet uitdagend genoeg is, staat voor de volgende keer een hele Ironman op het programma.

“Toen wij begonnen met CULT. zei iedereen:
‘Dat gaat hier niet werken. Daarvoor moet je in Amsterdam of 
“Toen wij begonnen met CULT. zei iedereen:
‘Dat gaat hier niet werken. Daarvoor moet je in Amsterdam
of Hilversum zijn. Wij bewijzen dat het hier ook kan!”

“Als je dit een jaar geleden aan mij verteld had, had ik heel hard moeten lachen”, zegt Sten. De crux zit hem in het feit dat de twee elkaar continu versterken. “We dagen elkaar uit om buiten onze comfortzone te gaan. En we motiveren elkaar sterk. Voor een wedstrijd bijvoorbeeld trainen we iedere dag vroeg in de ochtend. Tegelijk vergaderen we, lekker efficiënt. Dan zitten we om acht uur achter ons bureau klaar voor een nieuwe werkdag. Hun sportiviteit en focus op gezondheid stralen ook af op de medewerkers van het bedrijf. Zo heeft bijvoorbeeld een medewerker, die voorheen fervent roker was, nu het lopen van marathons ontdekt als nieuwe gewoonte. Dirk: “Als wij vooropgaan, doen meer mensen mee. In het begin hadden we totaal niet in de gaten dat we een voorbeeldfunctie hebben.” Sten moet er soms nog aan wennen: “Wij zijn eigenlijk ook maar twee idioten”, schampert hij met een lach.

Trouw aan thuis
Beiden hechten een hoge waarde aan de plek waar ze zijn opgegroeid en nog steeds wonen. In hun ‘hometowns’ zetten ze van alles op poten om de leefbaarheid op peil te
houden. Sten, afkomstig uit Lottum met zo’n tweeduizend inwoners, zit er bijvoorbeeld in de organisatie van de kermis en een festival. Dirk, uit Horst met ongeveer 13.000 inwoners, helpt onder andere mee bij de Nieuwjaarsduik in zijn dorp en organiseert muziekavonden.

Hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap zorgde mede voor het ontstaan van een bijzonder en indrukwekkend project, de documentaire ‘Gedraag ow’. Tijdens carnaval 2022 werd de 21-jarige Guus Janssen zomaar neergestoken op het dorpsplein in Horst. Hij overleefde het niet. Zijn vrienden richtten de stichting ‘Gedraag ow’ op om zinloos geweld aan de kaak te stellen en te proberen het te voorkomen.

“Ik zeg wel eens: ‘Het is een lot uit de
loterij dat wij elkaar ontmoet hebben”

Op middelbare scholen wilden zij hiervoor een promotiefilm tonen. CULT. kwam met het idee om er een vijftig minuten durende documentaire van te maken. Speciaal hiervoor werkte het bedrijf samen met Ruud Lenssen, eveneens uit Horst en freelance documentairemaker. “Hij heeft meer ervaring met lange documentaires dan wij”, licht Dirk toe. “Het is zo bijzonder hoe die vrienden van Guus zich herpakt hebben. In één klap waren ze volwassen. We hebben hun rouwproces in beeld gebracht in de film.” “Dit verhaal moest verteld worden”, zegt Sten met urgentie in zijn stem.

“Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat dit nooit meer mag gebeuren. Met een documentaire kun je het publiek dieper raken en komt die boodschap beter aan.” Uiteindelijk werd ‘Gedraag ow’ door meer dan tienduizend bezoekers bezocht in de bioscoop. Dit leverde een Kristallen Film award op van het Nederlands Filmfonds. Ook kochten ruim vijftig scholen de documentaire aan om te gebruiken in hun lessen burgerschap.

Supertoffe shit uit Horst

Het toont aan dat je ook in een klein, Limburgs dorp ‘supertoffe shit’ kunt maken, zoals de twee dat noemen. “Toen wij begonnen met CULT. zei iedereen: ‘Dat gaat hier niet werken. Daarvoor moet je in Amsterdam of Hilversum zijn. Wij bewijzen dat het hier ook kan!” De tekenen zijn er. Het contentbureau groeide in twee jaar tijd van een ‘veredelde vriendengroep’ naar een onderneming met twaalf medewerkers, allemaal uit de regio. Hun klantenkring breidde zich uit met multinationals met een hoofdkantoor in -jawel- de Randstad.

En hun video’s gaan regelmatig viral. Dirk: “Maar we blijven jongens van hier; daar zijn we trots op.” De ondernemers willen hoe dan ook zelf met beide benen op de werkvloer blijven staan. “Wij willen niet zo groot worden dat we straks alleen nog aan het managen zijn. Groeien in kwaliteit is voor ons belangrijker dan groeien in kwantiteit.” Sten vult aan: “Ik maak liever enkele topproducties per maand dan dertig waar ik niet achter sta.” Over het einddoel twijfelen ze geen moment: “Een Gouden Kalf.” Over hun samenwerking ook niet: “Alleen met elkaar.”

Vraag hier de Nuance gratis aan

Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.