Hoe vertel je op een verjaardag dat je ‘in de afvalverwerking’ zit?
Door het niet over afval te hebben, maar over ketensamenwerking,
circulariteit en no-nonsense ondernemerschap. Gooi er nog een
anekdote in over de vader van de huidige eigenaren wiens trekhaak
van de auto werd gedemonteerd, omdat hij het niet kon laten containers
weg te rijden, en je krijgt het verhaal van Van Happen Containers.
Sjef van Eck, CFO, en Mark van Happen, directeur, geven een kijkje
in de keuken van een bijzonder gewoon familiebedrijf.
Zet alle containers van Van Happen achter elkaar en je overbrugt de afstand van Eindhoven tot Breda. Van Happen Containers begon bijna 90 jaar geleden als een kleine transporteur. Sindsdien is het familiebedrijf met 500 medewerkers uitgegroeid tot een van de meest prominente spelers in de afvalverwerking voor bedrijven. De derde generatie zit inmiddels aan het stuur van de nog altijd florerende onderneming. Dat is een prestatie als je weet dat slechts 30 procent van de familiebedrijven de eerste generatiewisseling overleeft. En als de kleinkinderen het overnemen, staat nog maar 13 procent overeind. Mark en Arno van Happen zijn de drijvende krachten achter de recente groei, die afgelopen jaren resulteerde in de bouw van een nieuw grondstoffencentrum en een nieuwe sorteerlijn.
Done in 60 seconds
Als voorbeeld van de familiaire ondernemersaanpak noemt Sjef de overlegcultuur. “Beslissingen worden snel genomen, vaak ingegeven door het instinct en de ervaring van de familie. Bij een beursgenoteerd bedrijf duurt het soms weken voordat de kogel door de kerk is. Hier kan het in 60 seconden gebeuren, want bij Van Happen wordt niet getwijfeld of eindeloos overlegd. Er is een probleem, er komt een oplossing en we voeren die uit. Die snelheid en focus maken ons succesvol.”
De broers Van Happen begonnen hun loopbaan buiten het familiebedrijf, wat hen waardevolle ervaring opleverde. “Mark is de beste verkoper die ik ooit heb ontmoet,” zegt Sjef . “Of het nu gaat om een klant met twee rolcontainers of een groot industrieel contract, hij blijft zichzelf, houdt zijn woord en zorgt dat de dienstverlening volgens plan verloopt. Dat is de kern van het succes.” Een centrale figuur in het bedrijf is Noud van Happen, de tweede generatie. Op 89-jarig leeftijd is hij nog steeds actief betrokken. Hij maakt regelmatig een rondje over het terrein in Eindhoven, knoopt gesprekken aan en blijft op de hoogte van alle details. Dat geeft aan hoe betrokken hij is. Zijn toewijding heeft niet alleen het bedrijf gevormd, maar ook de familiegeest die door elke laag van de organisatie stroomt.”
Waardevol afval
Van Happen Containers heeft drie kernactiviteiten: afvalinzameling voor bedrijven inclusief sorteren en bewerken, containertransport en de verhuur van containerunits. Met vier grote overslaglocaties en een wagenpark dat door heel Nederland actief is, bestrijkt de onderneming een groot werkgebied. Voor Sjef, die een achtergrond heeft in productie, was het een eye-opener hoe complex de afvalverwerkingsindustrie is. “Ik leer nog elke dag. Ik dacht dat afval simpel was, maar het omvat zoveel aspecten: van regelgeving tot nieuwe technologieën. Je kunt in deze sector echt het verschil maken.”
Maar afvalinzameling – goed voor 80% van de totale omzet – is niet meer wat het vroeger was. Sjef: “We maken de transitie van afvalinzamelaar naar grondstofleverancier. Afval is niet langer waardeloos; het is een bron voor nieuwe materialen. Bedrijven zien afval steeds vaker als een strategische kans in plaats van een kostenpost.” Deze verschuiving past in de bredere ambitie om een circulaire economie te ondersteunen. Dit betekent dat materialen zo lang mogelijk in de keten blijven en dat afval wordt omgezet in grondstoffen voor nieuwe producten. “Met onze sorteerlijnen en samenwerking met recyclers spelen we een cruciale rol in deze transitie,” voegt Sjef toe. “Het is een uitdaging, maar ook een enorme kans voor ons en onze klanten.”
Samen duurzaam ondernemen
Het thema duurzaamheid staat dus hoog op de agenda. Sterker nog, die prijkt recht onder de bedrijfsnaam. De slogan ‘Samen duurzaam ondernemen’ benadrukt volgens Sjef dat het bedrijf geen wereldverbeteraar wil zijn, maar wel een bijdrage wil leveren aan een circulaire economie. Van Happen werkt al meer dan 12 jaar met de MVO-prestatieladder. De zonnepanelen op het dak van het grondstoffensorteercentrum leveren 1,1 miljoen kWh op tijdens zonnige dagen. Een ander voorbeeld is de samenwerking met andere afvalverwerkingsbedrijven via de coöperatie OpenWaste. Sjef: “In Eindhoven zamelen wij het afval van onze concurrenten in, en zij doen dat voor ons in andere regio’s. Dit vermindert CO2-uitstoot en verhoogt de efficiëntie,” legt Sjef uit. “Onze missie is om afvalstoffen te redden van de verbranding en ze terug te brengen in de kringloop. Wat is waste? En wat is afval dat je nog kunt waarderen?”
Duurzame ambities vragen om samenwerking met o.a, overheid, branchegenoten en klanten. Met die laatste groep wordt gewerkt aan afvalmanagement-strategieën, want Nederland moet in 2050 volledig circulair zijn. Dit vraagt om een andere manier van denken. Sjef: “We adviseren bedrijven over hun verplichtingen rondom de ESG-rapportage (Environmental, Social, Governance), en hoe ze hun afval kunnen reduceren en beter kunnen scheiden. Er zullen bedrijven zijn die in eerste instantie de hakken in het zand zetten, want ze krijgen er weer een verplichting erbij. Tegelijkertijd kun je de data die je gaat vastleggen ook gebruiken als stuurinformatie voor je onderneming. Sinds begin 2024 rijden er zes elektrische vrachtwagens bij Van Happen om ervaring op te doen met elektrisch rijden en plannen.
Imago oppoetsen
Dat het verkleinen van de CO2-footprint behalve een verplicht nummer ook een interessante klantpropositie kan zijn, zien steeds meer bedrijven in. Sjef wijst op Coolblue, dat elektrisch bezorgt in drukke binnensteden. “Hun klanten waarderen de keuze voor emissievrije bezorging enorm. Het laat zien dat duurzame investeringen ook bijdragen aan je reputatie en klanttevredenheid. Ondernemers kunnen van dit soort voorbeelden leren en duurzaamheid strategisch inzetten. Wat ik er persoonlijk van leer? Dat je de wereld beter wil doorgeven aan de volgende generatie.
Hoewel de afvalverwerkingssector op tal van fronten veel vooruitgang heeft geboekt, blijft het imago een uitdaging. “Veel mensen denken nog steeds aan vuilnismannen
die vieze, zware banen hebben,” merkt Sjef op. “Wij noemen onze collega’s geen vuilnismannen, maar beroepschauffeurs. Vakmensen met certificeringen en bijscholing. Het is een veeleisend beroep dat respect verdient.” Van Happen Containers probeert het negatieve beeld actief te veranderen. Zo namen wij deel aan een sectorbrede campagne genaamd “Afvalhelden,” waarin chauffeurs centraal staan. Een video waarin met zichtbaar plezier vertelt wordt over het werk werd een groot succes. “Het laat zien hoe trots onze mensen zijn op hun job. En terecht, want ik doe het ze niet na.”
Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.