Paula’s Choice bestaat dit jaar dertig jaar. In 1995 werd dit bedrijf in
de Verenigde Staten opgezet door Paula Begoun. Zij kampte met
huidproblemen en zocht goede huidverzorgingsproducten die echt hielpen;
uiteindelijk bracht ze deze zelf op de markt. Dertig jaar later is het hoofdkantoor van
Paula’s Choice Europe gevestigd in hartje Amersfoort,
van waaruit meer dan acht landen worden bediend.
Paula Begoun is inmiddels 71 jaar en met pensioen. Destijds was ze journalist en schreef ze reisboeken. Én ze had een moeilijke huid. Ze volgde een make up-artist-cursus en kwam op een cosmetic counter te werken. Daar ontdekte ze dat veel producten die mensen op hun huid smeren, ingrediënten als aceton en alcohol bevatten. Die zijn slecht voor je huid, maar veertig jaar geleden waren ingrediëntenlabels op producten nog niet verplicht. “Dus niemand wist wat ie op z’n huid smeerde”, zegt Sandra Voskuilen, HR-director van Paula’s Choice Europe. “Paula vond echter dat mensen recht hadden om te weten wat ze gebruikten, dus zij is producten gaan reviewen en schreef uiteindelijk 23 boeken over huidverzorging. Ze onderzocht hiervoor nauwkeurig wat er in producten zat en wat die ingrediënten deden voor je huid. Het gevolg hiervan – het was het pre-internettijdperk – was dat mensen met een boek van haar onder hun arm de winkel binnenstapten om huidverzorgingsproducten te kopen. Door open en eerlijk te vertellen over de werking van producten werd Paula de rebel van de beauty-industrie.”
Oprah Winfrey
Paula werd een bekendheid, zat bij Oprah Winfrey aan tafel en werd uiteindelijk overgehaald om een eigen productlijn op te zetten. Ze wist er immers veel van. Revolutionair was
destijds ook dat ze besloot haar producten rechtstreeks aan de consument te verkopen via internet. Dat was dertig jaar geleden nog verre van ingeburgerd. Sandra: “Dat was enorm
vernieuwend voor de cosmetische industrie, terwijl het voor haar ook een praktische keuze was: ze had geen winkels of een afzetkanaal nodig. Ze wilde niet in de winkels naast producten komen te staan die ze altijd had bekritiseerd.”
BHA salicylic acid
De oversteek naar Europa maakte Paula niet zelf, maar werd geïnitieerd door de Nederlandse Janine Tillema. Zij ontdekte zo’n twintig jaar geleden een van de boeken van Paula in een boekwinkel in Nederland. Tillema kampte met acne en liep bij de dermatoloog. Ze zocht producten die haar konden helpen om haar huid te genezen.
Sandra: “Ze waagde de stap en bestelde producten van Paula in Amerika. Haar huid genas wonderwel dankzij BHA salicylic acid, wereldwijd onze classic. Dit product zorgt er onder meer voor dat de dode huidcellen die ieder mens op z’n huid heeft, oplossen of loslaten, waardoor de huid schoner en stralender wordt. Het reinigt echt in je poriën, dus van binnenuit, daar hebben mensen met een acnegevoelige huid baat bij. Dit was dertig jaar geleden een bestseller en dat is het nog steeds. Inmiddels hebben veel andere merken wel iets soortgelijks op de markt gebracht, maar Paula was de eerste.”
Unilever Prestige
Intussen bestelde Janine Tillema telkens haar favoriete producten in de Verenigde Staten, maar dat was best omslachtig wat betreft douane, creditcard en invoerrechten.
Met twee andere vrouwen besloot ze – uiteraard in overleg met Paula zelf – Paula’s Choice Europe op te richten en producten te gaan importeren. Dat is nu zo’n twintig jaar geleden, tien jaar na de start van Paula’s Choice. Paula’s Choice Europe werd in 2015 een joint venture en een deel van de aandelen ging naar Paula’s Choice Global. Vanaf toen gingen beide bedrijven meer integreren. In 2017 ging Paula’s Choice Europe over in Paula’s Choice Global. Later, in 2021, werd het bedrijf onderdeel van Unilever Prestige en onder die vlag opereert het nu samen met nog tien andere merken. Sandra: “Wij rapporteren aan Paula’s Choice in de Verenigde Staten en dat rapporteert aan Unilever Prestige.”
“Dat heeft een sneeuwbaleffect. Mond-tot mondreclame is erg krachtig.
Zo zijn we nog steeds groeiende.”
Steeds belangrijker
Paula’s Choice Europe heeft kantoren in acht landen: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en Denemarken. General Manager Europe is Vanessa van Leusden. Voordat ze bij Paula’s Choice kwam werken, werkte ze vooral ‘met producten die in de supermarkt liggen’. Toen ze zich meer wilde gaan bekwamen in digitale verkoop en bijbehorende media – een ambitie die prima past bij een bedrijf als Paula’s Choice – kwam ze een vacature op LinkedIn tegen van Paula’s Choice en werd ze aangenomen. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder van het merk had gehoord. Maar ik vond het verhaal van Paula zelf direct heel aansprekend, dat konden we breed aan de wereld vertellen. Mijn huidroutine is sinds ik hier werk overigens wel heel erg veranderd; er ging een wereld voor me open! Inmiddels heb ik een routine die uit acht stappen bestaat, maar ik moet natuurlijk ook veel proberen van wat we verkopen. Zolang het bij m’n huid past, probeer ik het.” Ze voegt eraan toe dat ze zich erover verbaasde hoe belangrijk huidverzorging voor veel mensen is geworden in de loop der jaren. “Men is daar enorm bij betrokken. Jongeren geven er ook steeds meer geld aan uit. Voor ons is de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar heel belangrijk. Jongeren onder de 15 jaar hebben buiten zonbescherming nog echt geen huidverzorgingsproducten nodig, ook al is dat wel een beetje een hype.”
Ambassadeurs
Vanessa zegt dat het succes van Paula’s Choice te danken is aan het feit dat de producten doen wat ze beloven. “Wij zullen dus nooit beweren dat je overnight van je rimpels af kunt komen. Wij houden alle onderzoeken wereldwijd in de gaten, en als we over een betrouwbaar onderzoek horen – dus door meerdere instituten en dubbelblind getest en bewezen – is dat voor ons R&D-team aanleiding om met dat specifieke ingrediënt aan de slag te gaan en uit te zoeken hoe ze dat het beste tot zijn recht kunnen laten komen.
En omdat onze productontwikkeling uit die hoek komt en niet vanuit ‘wat wil de klant en wat is de hype’, is Paula’s Choice een merk waar mensen naar terugkomen. Veel mensen zijn echt hooked als ze het eenmaal gebruiken.” Dat geldt ook voor de mensen die bij Paula’s Choice werken; in Europa zijn dat er zo’n 150. Dat zijn allemaal ambassadeurs, zeggen Sandra en Vanessa. “Iedereen heeft hart voor de zaak en is trots op het merk en de producten. Als we een vacature online plaatsen, moeten we deze vaak na een paar dagen al offline halen omdat we zo veel reacties krijgen. De één zegt letterlijk: ‘maakt me niet uit wat ik moet doen, ik wil hier werken’, de ander meldt zich vanuit de beautyhoek en de derde wil zich bekwamen in digitale sales”, aldus Voskuilen.
Sneeuwbaleffect
De meeste producten verkoopt Paula’s Choice via de webshop. Alles wordt in de Verenigde Staten geproduceerd en wordt verscheept naar Nederland. Per land wordt gekeken wat een goede plek is om de producten te verkopen naast de webshop. “Brand awareness is heel belangrijk. Een voorwaarde is dat ons product goed uitgelegd moet kunnen worden.”, vertelt Van Leusden. “We zetten ook veel digitale media in en op Instagram, Facebook en TikTok zijn we goed te vinden. Ook hebben we diverse lokale samenwerkingen met influencers die fan zijn van Paula’s Choice en een groot bereik hebben. Die krijgen producten van ons om over te publiceren. Daarnaast hebben we in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een community van mensen die onze producten graag gebruiken. Zij krijgen af en toe een pakketje producten, en dat delen zij dan weer op de socials. Dat heeft een sneeuwbaleffect. Mond-tot mondreclame is erg krachtig. Zo zijn we nog steeds groeiende.”
Zestig dagen gebruiken
Belangrijke voorwaarde om zo te groeien is óók een goede klantenservice. Deze is via de chat en telefoon bereikbaar voor advies over de huid en de producten. Vanessa: “Klanten mogen zestig dagen een product gebruiken en als ze het toch niet goed vinden, mogen ze het terugsturen en krijgen ze hun geld terug. Ook al kunnen we er dan niets meer mee doen, mensen hebben het recht om het te proberen, vinden wij. Tien jaar geleden kwamen mensen echt bij ons als ze een huidprobleem hadden. Zij wisten dat wij daar veel over weten. Nu is onze doelgroep breder. We zijn aan het merk gaan bouwen om ook mensen zonder huidproblemen bij ons te betrekken. Wij willen iedereen het recht geven op de beste huid van je leven.”
Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.