Hoeveel meter zou het zijn? Vijftien? Twintig? Geografisch gezien bleek de
verhuizing van vestiging Venlo van Noorderpoort 39 naar Noorderpoort 21 een
peulenschil. Maar verhuizen is méér dan een geografische uitdaging. Zeker als er
een flinke renovatie aan voorafgaat. Facilitair manager Margot van Spreuwel en
vestigingsleider Henk van der Heijden, beiden van Crowe, namen de uitdaging
aan. In anderhalf jaar zetten zij vestiging Venlo en Noord-Limburg klaar voor
een reuzensprong naar de toekomst.
Toen twee jaar geleden Contour Accountants onderdeel werd van Crowe kwam een wens uit. Crowe breidde de werkzaamheden in regio Noord-Limburg uit, waardoor de landelijke dekking fors toenam. Het pand aan de Noorderpoort 39 bleek een prima tijdelijke pleisterplaats voor Crowe om de regionale activiteiten daar op te starten. “De centrale ligging nabij de A67, de verbindingsweg tussen Eindhoven en Duitsland én de verbinding met de A2, is zeer kansrijk”, zegt Henk. “Maar we groeiden uit ons jasje. Dat was weliswaar een gepland gevolg van onze groeistrategie, maar er moest wel iets gebeuren.”
Een iconisch pand
Het was CEO Johan Daams die hen attendeerde op het fraaie leegstaande jaren ‘90-pand aan de Noorderpoort 21, pal tegenover 39. “Met recht een iconisch pand”, zegt Margot. “In de eerste plaats omdat veel regionale ondernemers het nog kennen uit de tijd dat de Kamer van Koophandel erin huisde. Had je de Kamer van Koophandel ergens voor nodig dan moest je daar hoogstpersoonlijk langs.” Maar het glansrijke pand is ook in architectonisch opzicht iconisch te noemen. Zie de grote vijver, de halfronde raampartij met de forse, overstekende dakrand, de boogornamenten, de contrasten tussen het metselwerk en de kozijnen, het dakterras, alles uit de tijd dat men de kaarten inzette op de eerste indruk.
Kleurkeuze
Margot’s en Henks reis vangt eind 2022 aan met een veelbelovend bezoek aan het leegstaande pand. “We moesten er wel doorheen kijken”, lacht Henk. “In de entree stond een lange balie, een enorme sta-in-de-weg die het zicht op de fraaie vijver wegnam. Verder waren er paarse muren en tapijt, paarse deuren, afgewisseld met zalmroze en mintgroen. Niets dan lof over de vorige interieurarchitect, maar deze kleurkeuze was niet de onze.”
“We lunchen nu voor het eerst met z’n
alle samen. Hoe verbindend is dat!“
Plannen maken, strippen, opbouwen
Dat bezoek blijkt het startschot van een bewogen periode waarin een renovatie niet achterwege kon blijven, zo noteert Margot, de ervaren manager die binnen Crowe al verschillende grote verbouwingsklussen afrondde. “Toen we de sleutel van het pand in ontvangst namen, brak een periode aan van plannen maken, strippen en weer opbouwen. We werkten volgens een heilige planning met daarin naast de elektra en de klimaatinstallatie ook de nieuwe vloerbedekking, plafonds, kozijnen en het dak. En we hadden natuurlijk veel aandacht voor brandveiligheid.” Na de verhuizing op 13 en 14 juni was alles klaar en volgde de eerste werkdag op de nieuwe werkplek. Een nog officiëler moment was er op 6 september. Toen werd tijdens de zomerborrel het pand echt geopend.
Duurzaamheid
Panden uit de jaren ‘90 staan niet bekend om hun duurzame karakter. Toch hecht Crowe veel belang aan duurzaamheid. “Als adviesorganisatie moet je mee met de eisen van de overheid”, zegt Henk. “Daar willen wij niet bij achterblijven. Daarom kozen wij ervoor om van het gas te gaan. En we kozen voor twee warmtepompen. Die verwarmen het pand in de winter en koelen het gedurende de zomer. Het triple glas houdt de temperatuur binnen op peil. Via 107 zonnepanelen wekken we zelf onze energie op. Al met al scoren we hoog op duurzaamheid.”
Lege spotgaten
De ervaren Margot weet het maar al te goed: planningen vallen vaak ten prooi aan de praktijk. Toch viel dat alleszins mee. Neem het weer. “Het inbouw- en installatiewerk vond plaats in de natste periode sinds jaren. Maar wat een wonder: als het écht droog moest zijn, bijvoorbeeld bij het werken aan het dak en bij het installeren van de nieuwe installaties, was het ook echt droog. Of er tijdens de renovatie een engeltje op onze schouders meereisde. Dat was heel bijzonder.” Klein leed hoorde er ook bij. Wat te denken van de twee kraaienfamilies (crowes) en de roodborstfamilie die in het voorjaar met hun nestjes de veiligheid hadden gezocht van de lege spotgaten op het dakterras, en zich een hoedje schrokken van het kabaal. “We hebben met het terras gewacht tot het grut was uitgevlogen”, zegt Margot beslist, “maar volgend jaar moeten ze echt op zoek naar een nieuw plekje.”
Multifunctionele ruimte
De renovatie en aansluitend de verhuizing katapulteerden vestiging Venlo naar een toekomst met volop groeikansen. Bezoekers melden zich nu aan bij een bescheiden klantbalie en hebben zicht op de vijver. Op de begane grond vind je inspirerende spreekkamers die door het gebruik van blauw en geel inmiddels helemaal in Crowe stijl zijn. Op verschillende plekken hangt kunst, en je vindt er ook de doucheruimte voor de sportieve medewerkers die graag met de fiets komen. Op de verdiepingsvloeren valt onder meer een groot aantal nog maagdelijke werkkamers op die al ‘op de groei’ zijn ingericht. De marmeren traphal mocht blijven, en dat geldt ook voor de gemarmerde grijze deuren die prachtig contrasteren met de lichte wanden en het plafond.
Ook de derde verdieping spreekt tot de verbeelding. Hier vind je de multifunctionele presentatieruimte; een heuse ‘balzaal’, vindt rondleidend gastheer Henk, met ruimte voor wel honderd mensen. “Zeer geschikt om klanten te ontvangen en cursussen/trainingen te geven.” Je kunt op de derde ook de bedrijfskantine met de professionele keuken niet missen. “We lunchen nu voor het eerst met z’n allen samen, als je dat wilt. Hoe verbindend is dat! We hebben nu ook een tafelvoetbalspel. Even ontladen tijdens lunchtijd, heerlijk toch?”
Mission Control
Een ander hoogtepunt in het vernieuwde pand is, wat Margot noemt, Mission Control, ofwel de technische ruimte hoog en droog op de vierde, waar de E&W-installatie het pand van warmte, koelte en elektriciteit voorziet. Hier staan allerlei regelkasten en lopen kilometers leidingen met knuistgrote blauwe hendels, waar je als leek maar wat graag eens aan zou willen draaien. Doen we niet hoor, je weet maar nooit. De leidingen vinden hun weg naar de verschillende ruimtes en Margot weet hoe dat technisch allemaal zit: “Ik wil eerstelijns storingen zelf kunnen oplossen. Ik kan online in het systeem kijken. En pas als ik het zelf niet weet, bel ik de installateur. Dat scheelt enorm in de kosten en is duurzamer.”
Wandelpad
De medewerkers hebben in hun nieuwe Crowe-pand alle ruimte om zich te richten op de ondernemer in Noord-Limburg en andere regio’s. De forens die nu over de N271 zoeft, die direct op de A67 is aangesloten, kan het pand, pal gelegen naast het splinternieuwe zakenhotel, niet missen. Wel zal deze zich over een tijdje afvragen wie toch die mensen zijn die daar rond de middag een rondje doen langs de vijver. Margot: “Er komt een wandelpad met inheemse aanplant. Onze mensen kunnen straks een rondje om de vijver lopen, lekker met de boterham ’s middags of tijdens de bila. Doe je dat liever zittend, dan biedt het tuinterras of het dakterras uitkomst. Heerlijke extra’s die we zomaar in onze schoot geworpen kregen. Zeker weten, dit pand was onze reis van de afgelopen anderhalf jaar meer dan waard!”
Via onderstaand contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten zodat wij u een exemplaar van Nuance toe kunnen sturen.