De passie spat ervan af als je in gesprek bent met Pieter
Dirven, ondernemer en oprichter van onder meer de
Smaakspecialist. Met dat bedrijf ontwikkelt en produceert
hij duurzame levensmiddelen. Biologische producten onder
bekende merken als Smaakt, BioToday en RAW Organic Food,
die te vinden zijn in supermarkten als Albert Heijn, Jumbo en
Delhaize, maar evengoed bij Crisp, PicNic en Getir.
En dat is precies zoals Pieter het wil: “Mensen moeten wat mij betreft op zoveel mogelijk plekken in aanraking komen met biologische voeding. Ik geloof heel sterk in de kracht en de noodzaak van goede voeding. Dat is goed voor een leefbare wereld en voor jezelf. Je bent wat je eet. Het gaat erom mensen bewust te maken. Natuurlijk mag je een keer chips eten, een biertje of wijntje nemen en zelfs een stukje biefstuk. Als je maar weet wat je eet en waarom je dat doet. Het ongebreideld consumeren moet stoppen.”
“We zijn de wereld aan het opmaken”
Pieter (56) is geboren en getogen in Ulvenhout. Zijn moeder komt uit een kruideniersfamilie en zijn vader uit ‘We koken zo puur mogelijk, met de beste ingrediënten van het land en natuurlijke smaakmakers’ een familie met een boerderij. Pieter’s opa was aannemer: “Dat is allemaal verenigd in mij. Ik vind vastgoed leuk, ik vind supermarkten leuk en met name de wereld vertellen dat het anders kan en moet. Het is uiterst belangrijk dat we ons realiseren dat we de wereld aan het opmaken zijn.”
Hij heeft het verhaal al vaak verteld, maar het kan wat Pieter betreft niet vaak genoeg: “Wat we aan het doen zijn is niet oké, we misbruiken de aarde. Als we op deze manier willen blijven leven, hebben we 3,5 keer de aarde nodig. Dat is onmogelijk, dus moeten we veranderen. We moeten consuminderen, dingen langer gebruiken, van elkaar gebruiken en vooral op de juiste manier gewassen telen. Zoals we vroeger deden. Met al dat gif spuiten we de wereld kapot, dat moet anders.”
“Wat we nú al kunnen doen, moeten we nú ook doen”
Deze visie had Pieter niet direct al van jongs af aan: “Maar beter laat dan nooit. Ik ben supermarktondernemer geweest, daarna heb ik in vastgoed gezeten en investeringen en beleggingen gedaan.
De Smaakspecialist heb ik initieel opgericht om supermarktondernemers te helpen hun winkel te tunen naar de markt. Dat ze met de verkoop van speciale levensmiddelen hun assortiment afstemmen op de wens van de consument. Dat is ‘geëscaleerd’ naar het ontstaan van speciale biologische afdelingen binnen supermarkten. Inmiddels zie je gelukkig ook biologische producten in de andere schappen. We lopen in Nederland wat dat betreft nog ver achter, in andere landen is het aandeel biologisch vaak al ruim 20%. Is biologisch de oplossing voor elk probleem? Nee, maar als we met z’n allen wat doen en op allerlei gebieden, zoals wat minder vlees eten, minder reizen, minder energie gebruiken, ándere energiebronnen gebruiken en de landbouw anders benaderen, dan komen we een heel eind in het afschalen.”
Dat dat ingewikkeld is beseft Pieter terdege: “We houden met z’n allen óók van het leven. Daarom zorgen we er telkens voor dat er oplossingen komen voor zaken, maar de vraag is of technologische ontwikkeling ons gaat helpen dít probleem op te lossen. Als dat wel zo blijkt te zijn, is dat mooi. Maar wat we nú alvast kunnen doen, moeten we nú doen!”
‘Onze missie is om goede voeding voor een leefbare wereld en
kennis hierover toegankelijk te maken. We willen graag laten zien
dat het anders moet en dat het anders kan’
“Landgoed Luchtenburg is de perfecte plek voor onze missie”
In het voorjaar van 2020 nam de Smaakspecialist haar intrek op het prachtige Landgoed Luchtenburg, vlak bij de geboortegrond van Pieter: “Onze missie is om goede voeding voor een leefbare wereld en kennis hierover toegankelijk te maken. We willen graag laten zien dat het anders moet en dat het anders kan. Daar hebben we hier op Luchtenburg een mooie plek voor gecreëerd. Neem bijvoorbeeld deze historische Tiendschuur, waar vroeger het graan binnenkwam. Die hebben we met respect voor zijn authenticiteit omgetoverd tot een prachtige ruimte. Zo laten we zien hoe je op een verantwoorde manier gebruik kunt maken van wat er al is. Ik sta voor het verhaal dat we doen. We hebben hier ons pop-up concept Bio Proeflokaal, waar je je voor kunt inschrijven en dan kunt komen genieten van een exclusief biologisch viergangendiner.
We koken zo puur mogelijk, met de beste ingrediënten van het land en natuurlijke smaakmakers. Daarnaast zetten we ons mooie landgoed in als evenementenlocatie, voor bijvoorbeeld vergaderingen, condoleances, coachsessies of yogaretraites. En het is een prachtige omgeving voor bruiloften. Uiteraard altijd met biologische catering. Maar maak je geen zorgen, je eet hier ook gerust een bitterbal, alleen is die dan met jackfruit in plaats van rundvlees. We laten graag zien dat lekker eten ook gezond en verantwoord kan.” De geschiedenis van Luchtenburg gaat zo’n 400 jaar terug, hetgeen ook is af te zien aan de prachtige oude loofbomen op het landgoed.
Met zijn komst schaart Pieter zich in een illustere rij; voorheen werd het bewoond door baronnen en baronessen: “Vijf jaar geleden werd het verkocht aan een investeringsmaatschappij die staat voor behoud van de natuur en overal in Nederland landgoederen opkoopt. Voor het vastgoed wordt dan een exploitant gezocht. De gebouwen heb ik gekocht en de grond eromheen pacht ik. We gaan hier verantwoord boeren, met een mooie knipoog naar het verleden: bioregeneratieve landbouw. Daarnaast is iedereen vrij in de prachtige natuur van Luchtenburg te komen genieten. Er komen fietsroutes langs en je kunt hier heel fijn wandelen. We willen het landgoed ook maatschappelijk inzetten.
‘We nemen ook kinderen mee in ons verhaal’
Die maatschappelijke betrokkenheid uit zich eveneens in Pieters stichting KidsProef: “We willen ook kinderen meenemen in ons verhaal. We nodigen hen uit op het landgoed, waar we ze alles over voeding vertellen. Daarnaast hebben we ambassadeurs door heel het land die op scholen met ons programma werken. Ook geven we de kinderen bewust huiswerk mee. Dat ze thuis gaan kijken wat er in de koelkast staat en wat ze eten, en aan tafel de dialoog daarover voeren. Dat brengt de boel in beweging. De lessen worden verzorgd door onze eigen mensen en veel vrijwilligers die achter ons verhaal staan. Bovendien kun je als ondernemer in het kader van MVO ook je medewerkers koppelen aan KidsProef. Mijn streven is dat we met onze stichting uiteindelijk zo’n 500 klassen per jaar gaan vertellen over gezonde en verantwoorde voeding. Het allerliefste zou ik echter willen dat voedingsonderwijs in Nederland op de kaart komt te staan. Het is toch raar dat het behalen van een zwem- of verkeersdiploma normaal is, maar leren koken en snappen wat er op een etiket staat en hoe en waarmee je kookt niet?”
‘Geld verdienen is geen doel op zich’
Voor de Smaakspecialist werkt Pieter al zo’n vijf jaar samen met Crowe Foederer. Dagelijks werken er tussen de 150 en 200 mensen voor het bedrijf. De productie vindt plaats op diverse locaties, waaronder een eigen locatie in Eindhoven, en via exclusieve samenwerkingen: “Waar mogelijk werken we tevens samen met sociale werkvoorziening, om mensen te laten participeren in de arbeidsmarkt. De trots van die mensen om onze producten te maken, dat is mooi om te zien. Dat ze het gevoel hebben serieus te kunnen bijdragen. Zowel met de Smaakspecialist als met het Bio Proeflokaal en KidsProef speelt goed voor de wereld zorgen een belangrijke rol.
Dat doen we ook via Organic Kitchen, ons platform waar mensen informatie kunnen vinden over biologische voeding. Geld verdienen met de Smaakspecialist is geen doel op zich, maar een middel om ons verhaal te vertellen.” Pieter voelt zichzelf geen idealist, maar wil wel bijdragen: “Ik neem mijn verantwoordelijkheid en ben in de gelegenheid dat te doen. Dat ik hier nu een 400 jaar oud landgoed mag voortzetten en in wat ik doe een klein beetje kan bijdragen aan een leefbare wereld, daar word ik blij van. Het past bij mij om de aarde een stukje mooier achter te laten.